top of page

Mannenkoor De Wiejerdzanger

Ontstaan

Mannenkoor "De Wiejerdzangers" uit St. Joost werd opgericht in 1985 tijdens een gezellige carnavalsmiddag. Er werd wat publiciteit aan gegeven en al spoedig had het koor 24 actieve zangers. Onder de bezielende leiding van Piet Volders – één van de oprichters en vanaf het prille begin (!) dirigent van ons koor – groeide het aantal zangers binnen 2 jaar uit tot de huidige bezetting van ruim 35 mannen. In de loop van 1986 werd aan ons koor de naam “De Wiejerdzangers” toegekend. Deze naam is afgeleid van "De Wiejerd", een moerassig gebied rond de monumentale kloosterboerderij te St. Joost.

 

Informatie over de vereniging

Het repertoire bestond aanvankelijk uit tweestemmig geschreven liederen uit het "gezellige" genre, maar met de grotere bezetting van het koor werd al snel overgegaan naar zwaardere vierstemmig gezongen werken. Het repertoire is momenteel zeer gevarieerd en reikt van popmuziek (zoals de Bohemian Rhapsody van Queen) tot operawerken (bv. de Parelvissers van George Bizet). Ons koor heeft in de loop der jaren met dit gevarieerde programma in de regio een uitstekend reputatie opgebouwd. Ook buiten de regio, tot ver in België en Duitsland, is mannenkoor “De Wiejerdzangers” een graag geziene gast. Dit dankzij de vele concertreizen, die vanaf 1992 iedere drie jaar op het programma staan.

Ondanks het relatief korte bestaan van ons koor zijn er inmiddels diverse jubilea geweest die het vermelden meer dan waard zijn. Zo werd het 10-jarig bestaan in 1995 gevierd met een concertreis naar Tauberbisschofsheim. Deze concertreis haalde vette koppen in de lokale dagbladen. Daarna vierde het koor het jubileum met een tweedaags feest waarbij furore werd gemaakt door "De LetsteOam". In een persoonlijke actie van de dirigent werd zoveel geld vergaard, dat het koor in staat was een piano van hoge kwaliteit aan te schaffen.

In 2000 bestond Mannenkoor “De Wiejerdzangers” 15 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd een eigen CD uitgebracht, een CD waar wij met recht trots op zijn. Onbetwist hoogtepunt tot op heden is het 25-jarig jubileum in 2010. Het fantastische jubileumconcert met medewerking van het ensemble Frommermann staat in ieders geheugen gegrift!

Verder willen we nog memoreren de concertreizen in 2013 en in 2018. Elk jaar luisteren wij de Vaderdagmis op. Daarnaast geven wij ook in november in de kerk acte de préséance. Regelmatig geven we ook op aanvraag Kerstconcerten. Ook doen we mee aan het jaarlijkse nieuwjaarsconcert samen met ander muzikale verenigingen uit Sint Joost. Twee maal per jaar organiseren wij, in voor- en najaar, een concertavond met collega koren uit binnen- en buitenland.

 

Leden

Mannenkoor “De Wiejerdzangers” is niet alleen bekend door zijn zangprestaties. Naast de muzikale prestatie zijn zeker ook de ongedwongen sfeer en de kameraadschap een belangrijk onderdeel van het succes. Menig concert wordt na afloop met de partners en andere koren tot in de late uurtjes voortgezet! We blijven op zoek naar nieuwe leden, en we hopen dat ons motto: “Passie, Plezier en Prestatie” menig man uit Sint Joost en omgeving kan overhalen om mee te komen zingen. Onze thuisbasis is ons repetitielokaal aan de achterzijde van het Patronaat (’t Buujelt) in Sint Joost, en we repeteren daar elke dinsdag vanaf 20.00 uur. Wees welkom om te komen luisteren en mee te doen.

 

Contact

Contact via secretaris Peter van Neer, 0475-485508, p.l.van.neer@ziggo.nl

  • Facebook
Logo Wiejerdzangers.jpg
bottom of page